2014.07.26, Central European Tour, Szerencs-Ibrány


Az NYKSE Alpin-Salewa, Ibrány város önkormányzata és az Ibrány SE együttműködésének eredményeként 2014-ben egy Európa kupa szintű futam kerül megrendezésre Ibrányban. Szeptemberben kerestem fel az ibrányi önkormányzat részéről Trencsényi Imre alpolgármester urat, valamint a Central European Tour főszervezőjét Sutkó Mihályt, és vetettem fel annak lehetőségét, hogy 2014-ben bővítsük ki a CET-t egy, a régiót érintő szakasszal, amely 2014. július 26-án, egy szombati napon kerülne megrendezésre. A felvetés minden oldalon pozitív fogadtatásra talált, így októberben már az apróbb részleteket, -időpont, itiner és versenynaptári egyeztetés- is kidolgoztuk. Sőt, a verseny Ibrányi szakasza, az UCI (Union Cycliste Internationale) versenynaptárba rögzítésre is került.  A versenynap CET Ibrány Nagydíj néven került a versenynaptárakba.

A CET Ibrány Nagydíj tervezete egy Szerencsből induló 130 km-es szakasz, melynek utolsó 80 km-e egy körözésben fog kiteljesedni Ibrányban. A célterület a belvárosban lesz felépítve, a művelődési ház előtt, és a mezőny 8-szor fog itt áthaladni. Ez egy nagyon látványos megoldás, hiszen a nézők figyelemmel tudják követni a helyszínen a verseny alakulását. A pontos útvonalát a versenynek későbbiekben fel fogjuk tenni a honlapra a pontos itinerrel együtt.

A CET több szempontból is jelentős a sportág történetében. Egyrészt ilyen erősségű mezőny évtizedek óta nem tekert Magyarországon, másrészt a verseny rendezéséről és biztosításáról szuperlatívuszokban beszéltek a külföldi csapatok és az UCI főbírója is elismerését fejezte ki. A régiónkat tekintve még soha nem került ilyen színvonalú kerékpárverseny lebonyolításra  megyénkben még áthaladásban sem, főleg nem egy versenynap házigazdájaként. Elindítottuk hát azt a folyamatot, amiért egy fél éve megalakultunk, hogy a középszerűségből elkezdjük kiemelni az országúti kerékpársportot, és megfelelő feltételeket biztosítsunk azoknak a fiataloknak, akik komolyan akarják művelni ezt a csodálatos sportágat. Azzal, hogy 2014-ban sikerül lehozni a CET-t Ibrányba, egyértelművé tesszük az NYKSE szerepét, nemcsak a megyei, de országos szinten is.  Ehhez Ibrány város, és az Ibrány SE személyében olyan partnerekre találtunk, akikkel lehetőség van az említett és kitűzött célok, közös és hosszú távú megvalósításához.

A versenyen Magyarország legjobb országúti kerékpárosai mutathatják meg tehetségüket a kontinens legjobbjaival szemben, hazánk egyetlen kiemelt kategóriás nemzetközi profi kerékpáros verseny-sorozatának versenyein. A verseny nagyon fontos a magyar kerékpársport számára, hiszen jelenleg itthon csak ezen tudnak versenyzőink kvalifikációs pontokat gyűjteni a világversenyekre.
Kiemelkedően erős csapatok fognak ismét indulni, akikkel az egyetlen hazai kontinentális csapat (UTENSILNORD ORA24.EU) versenyző tavaly már sikerrel vették fel a harcot.

A CET-on az elmúlt években már rendszeresen rajthoz álltak a Europe Tour prokontinentális csapatai közül a legerősebbek (TEAM GOURMETFEIN SIMPLON -osztrák-, ISD CONTINENTAL  TEAM –ukrán-, ADRIA MOBIL –szlovén-, ITERA KATUSHA –orosz-, CLOSE2-BIANCHI –belga-), és sok nemzeti válogatott, valamint külföldi és tengerentúli klub. A mezőnyben rendszeresen felbukkannak a sportág sztárjai. Idén például többek között rajthoz állt Zoidl Riccardo, aki 2013-ban, és Mugerli Matej, aki pedig 2012-ben vezette a Europe Tour Ranglistát. Ezt a ranglistát átböngészve ismerős neveket találnak a sportágat kedvelők. Igazi csemege. A verseny nagyon látványos, a tempó pedig hihetetlen erős, hiszen idén például a már említett Budapest Nagydíj 127 km-es szakaszát a mezőny 48,7km/h átlaggal teljesítette, amit Lovassy Krisztián nyert.

Nagy lehetőség továbbá az is, hogy az NYKSE „szabadkártyát” kapott ahhoz, hogy indíthassunk csapatot a CET-en. A versenyen kizárólag kontinentális licensszel, vagy nemzeti válogatottként állhatnak versenyzők rajthoz, így most ezt a lehetőséget meg szeretnénk ragadni, és elkezdtem munkálkodni azon, hogy az országból összeválogatott csapattal rajthoz tudjunk állni.

A CET Ibrány Nagydíj nagyon jó hátteret, és alkalmat ad, egy ehhez a profi versenyhez kapcsolódó amatőr verseny, illetve futamok rendezéséhez, amelyek még inkább hozzájárulnak  Ibrány és a sportág népszerűsítéséhez, mivel a sportágat kedvelők nézőként, szurkolóként és amatőr indulóként egyaránt ellátogatnak a városba.

     NYKSE
Solymosi János