A megyei kerékpársport lehetőségei 2014-ben.

2013.10.09

Nagy jelentőségű megállapodásra készül az NYKSE Alpin-Salewa és az ibrányi önkormányzat támogatását élvező Ibrány SE. A 2013-as évben elindult egy óvatos, ámde annál inkább reményt keltő együttműködés a két szervezet között, mely országúti kerékpárversenyek rendezésében és lebonyolításában nyilvánult meg. A 2013 júliusi eleji megkeresést követően, egy nagyon pozitív és gyors hozzáállást produkálva Ibrány város vezetése, egy színvonalas és a résztvevők számára csak pozitív benyomásokat keltő 100 km-es országúti mezőnyverseny lebonyolítását és biztosítását tette lehetővé, illetve oldotta meg. Ezt követően augusztus hónapban egy Ibrány városban lebonyolítandó háztömbkörüli kerékpárverseny megszervezése vált lehetővé, miután a városvezetés hermetikusan biztosított egy másfél kilométeres körpályát a viadal megrendezéséhez.

Mindkét verseny pozitív visszhangot keltett, mind a versenyzők, mind a szervezők körében. Mutatva a város rugalmasságát, már idén elkezdtük szervezni a jövő évi 2014-es kerékpár szezont, és ebbe 3 országúti kerékpárverseny kapott helyet, valamint az együttműködés profilját kitágítjuk duatlon verseny, illetve lehetségesen MTB verseny lebonyolításával.

A 2014-es évre van egy nagy lehetőség mind a város, mind a  klub, mind a kerékpársport szempontjából a kiugrásra, de ezen még dolgozunk, így erről majd máskor...

Ibrány részéről Trencsényi Imre alpolgármester úr az, aki mint a városvezetés egyik alakja, mint az Ibrány SE egyik vezetője teszi lehetővé, hogy az országúti kerékpározás kimozduljon holtpontjáról, és hozzáértő és támogatni hajlandó emberek, szervezetek, vállalkozások és önkormányzatok segítségével felzárkózzon az ország kerékpározás szempontjából jelentős régióihoz. Az NYKSE feladata ezzel kapcsolatban az, hogy a lehetőségekkel élve minél színvonalasabb és eredményesebb munkát végezve biztosítsuk a versenyek szakmai színvonalát, illetve a versenyzőink és kapcsolataink által biztosított hírünk kamatoztatásával az induló versenyzők és csapatok számát és minőségét pozitívan befolyásoljuk.

Az NYKSE további feladatai közé tartozik ezzel kapcsolatban továbbá az is, hogy az igazolt  versenyzőinknek minél több és minőségibb edzési, versenyzési feltételt biztosítsunk ,hiszen egy klub munkája –és ez legyen szakmai, szervezői- abban mutatkozik meg, hogy milyen eredményeket tudnak lerakni a versenyzői az „asztalra”. Fontos a minél több versenykilométer, illetve a minél erősebb és gyorsabb versenyeken való részvétel, hiszen -véleményem szerint- az, hogy azok a kerékpárosok akik versenyzőnek titulálva magukat csak kis amatőr versenyeken indulnak, hogy ezzel biztosítsák a biztos „eredményes” szereplésüket, nem versenyzők és azokra a sportág, illetve a régió nem támaszkodhat, hiszen azok nem a sportág felemelkedésén, hanem csak a saját tiszavirág életű „hírnevükön” munkálkodnak, és ez csak a középszerűségnél való megragadás egyik kulcsa. Sőt, ami számomra ijesztő, hogy eljátsszák azon kerékpárosok, versenyzők hitelét, akik valóban érdemi és minőségi munkával az élsportba akarják emelni a megyei, regionális országúti kerékpársportot. A kitöréshez mindenkinek be kell vállalni, hiszen -példaképek nem teremnek minden bokorban-. Vállalni kell a rengeteg munkával járó edzésmunkát, a néha kudarcokkal járó erős igazolt mezőnyben való versenyzést, mert példát csak kiugró teljesítménnyel lehet mutatni.

„ Nagyobb dicsőség egy erős mezőnyben jól szerepelni, mint egy gyengében győzni!”
Ehhez viszont sok munka kell mindenki részéről. Nagy az anyagi igénye egy olyan klubnak, amely országos igazolt vagy akár külföldi versenyeken akarja megmérettetni magát. De véleményem szerint az e-fajta befektetésnek van igazi értelme. Távol álljon tőlem, hogy az amatőr megmozdulások és a tömegsport rendezvények jelentőségét kétségbe vonjam, de az elmúlt évtizedek igazolják, hogy aki erre akarja alapozni a kerékpársport felemelkedését, az ingoványra építkezik.

A 2013-as év viszont már valami reményre ad okot, hiszen az NYKSE négy igazolt versenyzővel Magyar Bajnokságokon öt alkalommal szerzett pontszerző helyet, és ez mindenképpen dicséretes egy friss klubtól. Beindult az utánpótlás nevelése jó pár olyan fiatallal, akik komolyan gondolják amit csinálnak, és már eredményeket is produkáltak. 2014-ben szinte minden korcsoportban fogjuk tudni képviseltetni magunkat a Magyar Bajnokságokon, és több számban is komoly esélyünk van a dobogós hely megszerzésére.Szándékozunk elindulni szinte minden olyan igazolt versenyen, ami beszámít az év végi bajnoki rangsorba, mivel célul tűztük ki, hogy a 2014-es szezonban szeretnénk feltornázni magunkat a klubok ranglistáján az első 8-ba. Jeleztük előnevezési szándékunkat nemzetközi viadalokra itthon és külföldön egyaránt.

Jelentős tehát az-az együttműködés, ami kibontakozóban van Ibrány várossal. Kialakulóban van egy olyan lehetőség számunkra, amely Ibrány várost egyrészről a megyei, sőt Észak-kelet Magyarország egyik jelentős kerékpáros fellegvárává teheti –amihez egy hibátlan minőségű közúthálózat is társul-, másrészről elérhető számunkra egy olyan edzési és versenyzési feltételeket biztosító önkormányzat, és az Ibrány SE társklub, amely partner az eddigiekben említett és kitűzött célok, közös és hosszú távú megvalósításához.

Solymosi János
NYKSE